Ksylitol – cukier dla cukrzyka
W ostatnim czasie obserwuje się coraz więcej zachorowań na przewlekłe choroby, np. cukrzycę. Wiele osób boryka się również z nadwagą. To wszystko sprawia, że coraz chętniej i coraz częściej szukamy przyjaznych i zdrowych dla naszego organizmu produktów. Sięgamy po zdrową żywność, pijemy więcej wody, ograniczamy spożywanie, a zwłaszcza cukrów. Jednak nie zawsze łatwo nam to przychodzi…
Zmiana trybu życia i zmiana nawyków żywieniowych wcale nie jest łatwym zadaniem. Bardzo trudno z dnia na dzień pozbyć się swoich nawyków, do których przyzwyczajeni jesteśmy od lat. Warto wiedzieć jednak, że nie zawsze musimy rezygnować z cukru, niekiedy wystarczy, że po prostu go zamieniny na inny produkt. I wcale nie chodzi tu o słodzik, lub o miód.
Naturalnym cukrem, którym możesz zamienić cukier klasyczny jest ksylitol cukier. Cukier ten występuje w korze drzew liściastych, przede wszystkim w buku. Jego śladowe ilości znajdują się również w warzywach, np. w kukurydzy, ale tez w niektórych owocach.

Dlaczego jest to tak dobry produkt dla cukrzyków? Z dwóch powodów. Po pierwsze, charakteryzuje się o 40% mniejszym poziomem kalorii niż w klasycznym cukrze. Ale jeszcze ważniejsze jest to, że jego indeks glikemiczny jest niski i wynosi tylko 8. Oznacza to, że metabolizm przebiega wolno, nie powodując wzrostu poziomu cukru we krwi oraz wydzielania dużych ilości insuliny. Jeżeli cierpisz zatem na otyłość, jeśli chcesz mieć lepsza figurę lub cierpisz na cukrzycę, koniecznie wypróbuj ten cukier!